Да учим ефективно чужд език
В днешно време владеенето на чужд език е задължително условие за успех във икономическата сфера. Към момента един на всеки четири човека в света може да си служи с английски език за комуникация при пътуване в друга страна, както и за намиране на работа в различна езикова среда. Нараства интересът и към изучаването на други езици - все по-популярни стават италианският, френският и и дори японският и китайският.
Каква е успешната рецепта за учене на чужд език? Освен от всички и изпробвани, и недотам педагогически методи, се нуждаете и от много търпение, време в което да се упражнявате и нагласа да се учите от грешките си, които в началото ще са доста :)

- Един от най-приятните методи за изучаване на чужд език е гледането на филми със субтитри. Т
ова е страхотен начин да подобрите езиковите си умения, особено тези за слушане и говорене. Речта във филмите е естествена, за това е чудесен начин да обогатите речника си с често употребявани жаргонни изрази от ежедневието. Освен това удоволствието от гледането кара организма ни да отделя хормоните на щастието серотонин и допамин, които допълнително стимулират запомнянето. Добра идея е и слушането на музика, като развиваме слуховата памет за учене на език.
- Мисловните карти са разпространен метод, който в последните години доказа висока ефективност. Мисловните карти помагат за структуриране и обработване на информация, като в същото време стимулират крреативността. Пример: ако искате да запомните различните значения на дадена дума, вземете лист и цветни химикали, изпишете думата в средата на листа, след което нарисувайте в различни цветове разклоненията, свързани с различните и значения.
– Използвайте езика в ежедневието си: сменете езика на телефона си, на компютъра, на фейсбук и всичко, което се сетите. Колкото повече използвате езика, който изучавате, в ежедневието си, толкова повече съзнанието ви ще го намира за нещо полезно, за което си струва да мисли денонощно.
- Воденето на личен речник е мноого полезно :) Не ъм голям фен на изписването на новите думи по сто пъти докато се запомнят, но това дава ефект. В зависимост от това коя памет ви е най-силна (зрителна, асоциативна , слухова), използвайте я, за да запомните съответните думи и изрази. Защо е важно да имате тетрадка-речник? Защото като пишете думите още веднъж някъде ги запомняте - като правопис, като значение и дори като произношение. А и винаги можете да отгърнете и да проверите какво означава даденото нещо, вместо да ровите в дебелия речник, да пускате компа или таблета. Не си спестявайте воденето на тетрадка-речник, защото тя само ще ви помогне.
- Асоциации, антоними и „пищови“
Обикновено най-трудното в ученето на нов език е прилагането на граматиката, заедно с помненето и прилагането на думи и изрази, като за запаметяването им помагат асоциациите и свързването им с техните антоними, например senza - без и con - със. Или lento - бавно и rapido, veloce - бързо. Друг пример е economico - икономичен, бюджетен и caro - скъп*
*превод от италиански език
Пищови - с тази дума ви връщам в училищните години, нали? Тук обаче става дума за нещо друго. Когато уча граматика на чужд език най-лесно запомням като извадя правилата на цветни картончета. Това работи чудесно при хора с разита зрителна памет. Като си ги подредя така, лесно запомням, а ако не запомня - тогава проверявам за секунди, и следващия път го знам :) Простичко, но изисква усилия и известно търпение, за да подготвиш подобни ресурси. Но пък се отплащат с времето, особено ако имаш тест в края, който обобщава всички уроци. С тези пищови лесно ще си припомните основите на граматиката и ще можете да проверите при съмнения.
- Вмъкване на думи в изречения
Когато учите нови думи, нека бъде в контекст. Така ще упражнявате няколко неща наведнъж - смисъла им, граматическите им характеристики и умението за говорене. Ако ги записвате, ще упражнявате и писането! 4 в 1 - не е зле,нали! С малко време - много успешно и ефективно научаване на важните неща.
- Учете вечер
Може би малко хора знаят, че най - продуктивното време за учене, са именно вечерните часове, когато мозъкът ни е настроен да запомня повече. Ето защо чуждите думи, които научите преди лягане, ще си спомните с лекота сутринта.
- Мнемоника
това е техника на запаметяване, която използва създаването на изкуствени, но забавни асоциации. С нейна помощ можем по-лесно да запомним трудни думи и максимален обем информация. Ако искате например да запомните, че английският глагол „to lose“ („губя, изгубвам“) се пише само с едно „о“, то може да запомним следната забавна асоциация - пише се с едно, а не с две „о“, като че ли все едно едното „о“ е загубено. По този начин шансът да запомним правописа но думата завинаги значително си увеличва.





Публикувано на 24 Nov 2020 от fohel