Колко процента от българите говорят английски език

Колко процента от българите говорят английски език


Изучаването на чужд език някога е било присъщо само за горните слоеве на обществото. В днешно време, с развитието на технологиите и глобализацията, работата с езици вече не е лукс, а необходимост, светът става едно цяло и човекът е длъжен да върви в крак с времето. Все повече работни позиции изискват владеенето на западен език, но замисляли ли сте се какъв е реалният брой българи владеещи най-разпространения западен език - английския? Образованието е по-достъпно от всякога, но вси пак за много от нас то се оказва скъпо или неудобно поради правилата, които определя съвременният живот - работно време, странични задължения.. В действителност това важи не само за нашата страна. Но нека да не говорим празни приказки, а да погледнем статистиката.
От всички балкански държави единствено Турция може да се „похвали“ с по-нисък процент англоговорящи жители от България. Почти всички държави на Балканите поддържат нивото между 25 % - България и 31 % - Румъния. Изключение правят Гърция и Хърватия, където броят на хората, говорещи английски свободно , е половината население на страната. Тези резултати са впечатляващи за държави , в които английският не е официален език, но е важно да се отбележи , че страните, които са посещавани от повече чужденци, определят и по-високо задължитено ниво на владеене, било то за работа или за лични дела. Можем да сравним Балканите със Западна и Северна Европа, където процентът говорещи английски е значително по-висок. Броят на владеещите езика в Италия и Испания не е твърде различен от този на англоговорящите българи. За сметка на това Холандия, Дания, Белгия и скандинавските страни могат да се похвалят с внушителните 70 - 90 %.
Каква е причината за тези проценти?
В последните години България се превърна в посещавана туристическа дестинация , което изисква подобряване на цялостното ниво на владеене на чужди езици. Изглежда обаче това не е най-същественият фактор за постигане на сериозни резултати в тази област. Испания и Италия са сред най-посещаваните от чужденци държави, но процентът англоговорящи испански граждани е едва 22 %, а в Италия - 34 %, а това е огромен интервал между Южна и Северна Европа. Когато познаваме стандарта на живот в Скандинавия, не можем да не си отговорим на въпроса „каква е причината за тези проценти“ по най - очевидния начин - въпрос на образование.
За никого не е тайна, че образованието в България не е в прекрасна форма през последните години. Същото може да се каже и за още няколко балкански държави. Повечето българи биха оспорили качеството на знанията, които децата им получават в училище и скептицизмът им не е напразен. Мотивацията на учениците и компетентността на учителите са само част от проблема. Частните школи и вечерните училища също не могат да предложат алтернатива. Процесът на осъвременяване на много различни звена от образователната система на Балканите, е дълъг и сложен. Една необходима, но за момента не много популярна в страната ни алтернатива, е въвеждането на електронно обучение. Много държави по света вече се опитват да вкарат образованието във виртуални рамки, което дава обещаващи резултати. Финландия, Дания, Норвегия, Швеция силно разчитат на образователните технологии и имат едни от най - добрите показатели за цяла Европа. Дистанционното обучение вече дори не е алтернатива, тъй като често практикува и в училище.
Е - образованието , също като владеенето на чужди езици, вече не е лукс, а необходимост. Светът се променя непрекъснато и за да се движим в крак с времето, трябва да възприемем тази промяна и да се възползваме от нея.
Публикувано на 13 Dec 2020 от fohel