Интересни факти, които не знаете за испанския език
ЗАБАВЕН ФАКТ № 1: 31 ДЪРЖАВИ ИМАТ ИСПАНСКИЯ ЕЗИК КАТО СВОЙ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК
Ако обичате да пътувате като мен, означава, че чрез изучаването на испански език ще можете да общувате с почти 20% от населението на света – и това не включва говорещите на испански език в САЩ или други „англоезични“ страни.
Испанският, който може да се нарече също Castellano, представлява почти една пета от официалните езици в света. Това означава, че днес около 15,8% от страните имат испански език като официален език.

ЗАБАВЕН ФАКТ № 2: САЩ ЩЕ СТАНАТ НАЙ-ГОЛЯМАТА ИСПАНО ГОВОРЯЩА СТРАНА ДО 2050 Г.
Да, четете правилно. В Съединените щати испанско говорящите се увеличават с по-бързи темпове от английско говорящите. Очаква се испанско говорящите да достигнат около 132,8 милиона през 2050 година.
Този факт трябва да даде на северноамериканците желание да учат испански. Всеки дългосрочено мислещ знае, че испанският ще бъде също толкова важен, колкото английският в идващите години. Би било глупаво за нас и нашите деца да не поставим по-голям акцент върху научаването му.

ЗАБАВЕН ФАКТ № 3: ИСПАНСКИЯТ СЕ СЧИТА ЗА НАЙ-РОМАНТИЧНИЯ ЕЗИК НА ЗЕМЯТА
Кой не иска да бъде по-романтичен и обичащ? Точно така, испанският може би е най-романтичният език. Това трябва да ви даде достатъчно силна причина да научите испански. Лично аз бих се радвал да видя как мъдрите момчета от фитнеса започват да учат испански!?

ЗАБАВЕН ФАКТ № 4: ИСПАНСКАТА ГРАМАТИКА Е ПУБЛИКУВАНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ 1492 Г. ОТ ANTONIO DE NEBRIJA
Това е всъщност годината (1492 ) в която Колумб е открил Америка, а испанският език вече разработваше собствена граматическа система!

ЗАБАВЕН ФАКТ № 5: ИСПАНСКИЯТ Е 3-ЯТ НАЙ-ИЗПОЛЗВАН ЕЗИК В ИНТЕРНЕТ
Това вероятно не е много изненадващо поради споменатите по-горе факти.
Английският език е все още „езикът на света“, въпреки че китайският мандарин има най-много хора и говорещи, така че има смисъл те да са на първо място. Това прави испанският език третият най-използван език в интернет.
Ето един бонус факт, с който можете да изпитате приятелите и семейството си: Коя държава има най-много говорещи на английски език?
Ако предположихте САЩ, за съжаление грешите. Правилният отговор е Индия!

ЗАБАВЕН ФАКТ № 6: В СВЕТА СЕ ГОВОРИ ПОВЕЧЕ ИСПАНСКИ ЕЗИК, ОТКОЛКОТО АНГЛИЙСКИ
Да, точно така – испанският е вторият най-говорим език в света днес с 414 милиона говорещи!
Английският е следващият като третият най-говорен език днес, докато китайският мандарин е победител с около 1 милиард говорещи.

ЗАБАВЕН ФАКТ № 7: МОЖЕТЕ ДА ПЕЧЕЛИТЕ ДО $ 125 / ЧАС АКО ПРЕПОДАВАТЕ ИСПАНСКИ В САЩ

ЗАБАВЕН ФАКТ № 8: ЕКСПЕРТИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ СА НЕОБХОДИМИ 24 СЕДМИЦИ, ЗА ДА СЕ ПОСТИГНЕ ПРОФЕСИОНАЛНО ВЛАДЕЕНЕ НА ИСПАНСКИ ЕЗИК
Мислех да изтрия този факт, защото времето, необходимо за свободно владеене на испански език, е малко субективно нещо. Това обаче казват „експертите“, така че кой съм аз, че да не съм съгласен с тях!Лично аз достигнах разговорно владеене за около година, използвайки забавни и интересни методи, но не бих казал, че съм бил на професионално ниво по никакъв начин.Например, не мисля, че мога да взема счетоводна работа и да обясня достатъчно добре работата на испански. Мисля, че професионалното ниво изисква по-задълбочено изучаване съобразено професията.

ЗАБАВЕН ФАКТ № 9: ИСПАНСКИЯТ Е ВТОРИЯТ НАЙ-ИЗУЧАВАН ЕЗИК В СВЕТА
В рамките на три поколения почти 10 процента от световното население ще може да общува на испански. Въпреки че няма съмнение, че английският ще продължи като универсален канал за бизнес комуникация, но това не означава, че испанският няма да играе по-голяма роля в света на бизнеса. Отново наистина вярвам, че трябва да започнем да приемаме испанския много по-сериозно.

ЗАБАВЕН ФАКТ № 10: УПОТРЕБАТА НА ИСПАНСКИЯ Е НАРАСНАЛА С 1312.4% ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ
Нарастването на испанско говорищите е наистина доста потресаващо, ако питате мен! Това съвпада с прогнозата, че скоро ще станат мнозинство в САЩ.

ЗАБАВЕН ФАКТ № 11: ПРЕДИ 18 ВЕК ЕДИНСТВЕНИЯТ ДЕМОКРАТИЧЕН ЕЗИК В СВЕТА Е БИЛ ИСПАНСКИЯТ
Много хора смятат, че е английския, като мислят за основаването на демокрацията в света. Повечето хора знаят, включително и аз, че испанският е първият демократичен език.

ФАКТИ ЗА ИСПАНСКИЯ ЕЗИК
Някои от тези факти за испанския език бяха наистина впечатляващи. Извършването на тази инфографика засили в мен признателноста към испанския език и култура.
Очевидно е, че испанският език и култура ще имат по-голямо влияние върху обществото през следващите години. Ако говорите испански или в момента го изучавате, обещавам, че сте взели правилното решение да го научите!
Публикувано на 01 Feb 2021 от fohel